RomâniaU20 – ItaliaU20 – apără David-Örs Mag și…cam atât

Am fost la Italia U20 vs. România U20 să vă spun cum a fost, partidă desfășurată pe 14.12.2021, în patinoarul din Brașov.

Când vine vorba despre hochei, comparația italo-română se termină la cea de temperament și atât. Două echipe arțăgoase, dar cu un mare plus fizic pentru peninsulari.

Oricât de “răi” s-au vrut secuii din echipa națională a României  – mulți dintre ei făcând liniile 3 și 4 la echipe din Ungaria (după cum mi-a spus un părinte al cărui copil face hochei în vecini, “un harghitean ar trebui să fie de două ori mai bun decât un localnic pentru a prinde primele două linii!”) – italienii i-au dominat fizic pe ai noștri fără probleme.

Au făcut față fizic doar fundașii Peter Kovacs (190 de cm, jucător în prima ligă germană de tineret) și Daniel Gheorghiu (188 de cm, din prima ligă suedeză U20). În rest, vorba unui chibiț “parcă ar fi echipă U14, nu U20!”

După ce italienii ne-au dominat lejer și când jucau în inferioritate, am ajuns să mă întreb dacă nu cumva s-a greșit selecția. Jucători nepregătiți fizic care cădeau la fiecare contact și jucători care greșeau pase de 2-3 metri. Asta să fie următoarea generație a hocheiului românesc? Dacă acestea sunt “vârfurile” în ceea cea privesc jucătorii români de 17-19 ani, atunci să ne rugăm să se continue campaniile de naturalizare din hocheiul românesc.

Poate e prea dur ce spun, dar așa a arătat situația pe gheață. Nu am văzut nici măcar un duel fizic câștigat de ai noștri. Nu am văzut nicio succesiune de 5-6 pase clare, nu am văzut nicio ocazie “lucrată”, nicio sclipire de talent din partea alor noștri. Doar jucători “pe jos” la fiecare contact, ridicând mâinile spre arbitri.

“Nu, puștiule, nu a fost fault, doar nu ai stat tu pe picioare!” îmi venea să urlu din tribună. De cealaltă parte, Italia a arătat cu adevărat a echipă de hochei. Jucători masivi, tehnici, succesiune de pase “de hocheiști adevărați”.

În tribună, printre cei câteva sute de brașoveni care au plătit 10 lei pentru a asista la această umilință, singura speranță după prima repriză era “poate o lasă și italienii mai moale după repriza asta!”. Au lăsat-o! După ce au marcat 4 goluri în prima repriză (puteau marca 10 fără probleme dacă portarul David-Örs Mag nu făcea adevărate minuni).

97 de șuturi din 106 a reușit să apere portarul originar din Brașov care acum evoluează în Austria, un portar de urmărit pe viitor. Chiar dacă nu e foarte “mic” (183 de cm), mi s-a părut un portar foarte tehnic, așezat și “liniar”, chiar dacă defensiva nu l-a ajutat foarte mult.

De fapt, atât am reușit să remarc din echipa României: portarul David-Örs Mag (din Brașov, dar care evoluează în Austria) și fundașii Peter Kovacs (din Miercurea-Ciuc, dar care evoluează în Germania) și Daniel Gheorghiu (din București, dar care evoluează în Suedia).

Au mai fost și câțiva jucători harghiteni care evoluează în Ungaria și care au evoluat pentru naționala țării vecine la câteva amicale și care totuși au revenit să joace pentru România. Însă, judecând drept, nu înțeleg pentru ce au revenit. Da, la echipa națională a Ungariei nu au loc, pot înțelege asta. Dar dacă vii, încearcă să stai pe picioare când e un italian la mai puțin de un metru față de tine. Dacă nu, înseamnă că nu ai ingredientele necesare pentru a continua să fii hocheist, măcar nu unul de luat în seamă.

Bine, ar fi inutil să discutăm iar, în termini comparativi, despre cum stă Italia la capitolul infrastructură sportivă față de România, aceștia având 38 de patinoare acoperite și 15 în exterior. Doar pentru o imagine rapidă de ansamblu, România dispune de următoarele arene acoperite: Telekom Arena (București, 250 locuri), Patinoar Galați (3500 locuri), Patinoarul Olimpic Brașov (1600 locuri), Patinoar Târgu Secuiesc (520 locuri), Patinoar Vakar Lajos, Miercurea Ciuc (2100 locuri), Patinoar Cârța (500 locuri), Patinoar Gheorgheni (1200 locuri).

Mai mult decât atât, Italia U20 a retrogradat în urmă cu doi ani din a treia grupă mondială a hocheiului U20, fiind obișnuită cu adversari mult mai redutabili, precum Ungaria, Franța, Ucraina, Polonia sau Estonia.

De altfel, se va și întoarce în al treilea eșalon, indiferent de rezultatul din partida programată astăzi, în compania Marii Britanii, făcând schimb cu echipa Poloniei, cea care în grupa încheiată zilele trecute a reușit să obțină doar un punct.

Interesant este faptul că la seniori, Italia se află în primul eșalon mondial, iar la juniori a evoluat anul acesta în al patrulea (obținând promovarea), iar în cazul României, seniorii vor lupta pentru menținerea în al doilea eșalon, în timp ce juniorii au nevoie de măcar un egal în partida cu Spania pentru a nu retrograda în a cincea grupă.

Foto: Maxim’s Sports

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s