FC Basel – un brand de oraș

Oricine ajunge în Basel va fi impresionat de tramvaiele mari care circulă prin tot orașul și care în centru înlocuiesc mașinile, freamătul continuu al străduțelor înguste, clădirile spectaculoase și sutele de oameni care stau pe malul Rinului să bea o bere.

Alături de toate acestea, peste tot apare clubul-fanion al orașului, FC Basel: pe tramvaie, pe clădiri (prin steaguri) și pe toate semnele de circulație (prin stickere).

Pare că tot orașul respiră fotbal și investește emoțional în această echipă tot atașamentul de care e capabil.

FC Basel e un club elvețian de succes, dar, mai important, e un brand de succes. Clubul se confundă în sfera publică cu orașul pentru a crea o marfă valoroasă spre “export”, adică pentru cei din afara orașului. 

Am fost la marele derby al campionatului elvețian, Basel – Young Boys, un meci al orgoliilor și al pasiunii duse la extrem, deși nu mai contează în economia clasamentului, echipa din Berna va fi campioană cu siguranță.

Cea mai stranie senzație o trăiești când cobori din tramvai, la stația St. Jakob. Aștepți să vezi o arenă sportivă, nocturna, orice, dar zărești o construcție uriașă care seamănă cu un centru comercial. Asta și este, atâta doar că în centrul lui este terenul. Magazine de brand, restaurante, parcări și…printre altele, un stadion.

Brandul Basel se construiește nu doar prin investiții masive ale sponsorilor care sunt răsplătiți cu expunere la orice nivel (fiecare cartonaș galben este marcat printr-un filmuleț multimedia care face legătura cu un lanț de restaurante), ci și printr-un fan shop care demonstrează că orice obiect poate fi asociat cu un club de fotbal. Da, chiar și un ceas de lux, bijuterii, cutii pentru mâncare, rechizite și pahare de vin.

Peste 28.000 de oameni au trăit meciul la intensitate maximă, cele două galerii fiind la mare înălțime. Va trebui să ne credeți pe cuvânt, acreditarea de presă nu ne permite să punem poze.

Se pare că fotbalul modern a incorporat perfect cultura ultrașilor, revalorificând acest model de atașament față de club și comunitate, dar prin consum. A creat un spațiu sigur pentru femei, familii și fani adverși care cumpără bere împreună la pauză, pe ultrași i-a îngrădit prin plase, dar îi scoate în față vizual. Iar cea mai bună dovadă de iubire față de club nu mai este să cânți cu patos, la bine și la greu, ci să cumperi conștiincios.

Să nu ne întristăm, chiar și așa, pe suporterii fanatici nu îi scoți din stadioane și nu îi poți opri. Mutterzenkurve va cânta FC Basel mereu.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s